Ne vom putea loga folosind undele cerebrale?

0
571

Cercetătorii de la Universitatea din Binghampton, New York au descoperit cum, cu puțin antrenament, computerul tău te poate identifica prin modul în care creierul tău reacționează la anumite cuvinte.

Ceea ce înseamnă că în loc de obișnuita parolă a computerului am putea asculta câteva cuvinte, în urma reacției creierului la acele cuvinte computerul s-ar debloca, exact ca și cum am fi tastat parola.

Intr-un studiu intitulat ”Brainprint”, publicat recent în revista academică Neurocomputing, cercetătorii Universității din Binghampton au observat semnalele emise de creierele a 45 de subiecți voluntari, ce au citit o listă cu 75 de acronime de genul FBI sau DVD.

Ei au înregistrat reacția creierului pentru fiecare grup de litere, concentrându-se pe partea creierului asociată cu citirea și recunoașterea cuvintelor și au observat reacții diferite ale creierelor la fiecare acronim, suficiente pentru identificarea fiecărui voluntar de către computer cu o precizie de 94%.

1

Rezultatele obținute sugerează faptul că în viitor undele cerebrale ar putea fi utilizate în sistemele de securitate, pentru confirmarea identității unei anumite persoane.

Cu alte cuvinte, în timp ce stai să te scaneze un astfel de scanner de unde cerebrale, computerul îți dă câteva cuvinte. Fără să spui ceva, computerul iți acordă permisiunea sau îți respinge accesul în funcție de reacția creierului tău la ascultarea cuvintelor.

2

Chiar dacă precizia nu este decât de 94%, aceasta poate fi îmbunătățită cu timpul, cel mai interesant lucru fiind asemănarea unicității acestor amprente cerebrale cu obișnuitele amprente digitale.

Avantajul amprentelor cerebrale față de cele digitale constă în posibilitatea anulării acestora. Dacă unei persoane îi este furată amprenta digitală, nu îi va mai putea crește un alt deget pentru înlocuirea amprentei compromise, amprentele digitale fiind non-anulabile.

”In schimb, în cazul furtului unei amprentei cerebrale, utilizatorul autorizat poate reseta ulterior amprenta furată”, ar fi declarat Sarah Laszlo, profesor asistent de psihologie și lingvistică la Universitatea din Bingham ce este implicat în acest proiect.

3

Oare ne vom putea loga curând în conturile noastre cu ajutorul amprentelor cerebrale? Nu prea cred, oricum această descoperire poate fi o soluție interesantă atât pentru sistemele de înaltă securitate cât și pentru contul tău de Facebook.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.