Robotul-salvator RoboSimian se pregătește de o nouă provocare

0
490

În general roboții sunt concepuți pentru a le asigura confortul oamenilor, într-un fel sau altul, așa cum este și cazul creației celor de la NASA JPL, robotul numit RoboSimian. Scopul de a proteja și a salva oameni vine în antiteză cu aspectul său perceput drept înfricoșător pentru mulți, acela de maimuță robotică sau de păianjen uriaș și metalic.

Dacă alți roboți creați de oameni pot fi angrenați și în războaiele creatorilor săi așa cum pe front soldații trebuie să plătească cu vărsare de sânge pentru ambițiile și orgoliile conducătorilor, RoboSimian este special conceput pentru a salva vieți omenești în cazuri critice de dezastre naturale sau unele inițiate chiar de mâna omului. Robotul a putut fi văzut deja în acțiune în cadrul competiției DARPA Robotics Challenge, unde a ieșit finalist după diverse tipuri de probe prin care a trecut împreună cu alte mașinării robotice, precum trecerea prin moloz, înlăturarea unor pietre mari care blocau accesul în clădiri, străpungerea unui panou de beton sau conducerea unui vehicul cu utilități către destinație.

RoboSimian, a cărui proiectare a început încă de acum 2 ani la Universitatea privată americană Stanford, beneficiază de un design care îi permite să fie foarte versatil, acesta fiind capabil să se adapteze multor situații solicitante unde oamenii ar întâmpina greutăți mari, cum ar fi să se cațere, să apuce multe obiecte grele și să exercite o forță imensă asupra lor și chiar să conducă autovehicule jucând foarte bine rol de șofer. Este dotat cu 4 membre metalice capabile de a se mobiliza și de a manipula la un nivel destul de ridicat, iar toate operațiile pe care le desfășoară se fac cu o precizie calculată, neexistând riscul de rătăcire a unor componente sau de omitere a unor acțiuni necesare.

Finalele pentru DARPA Robotic Challenge vor avea loc în acest weekend, unde RoboSimian trebuie să exploreze o zonă unde se vor simula dezastre similare celor apărute în urma accidentului nuclear de la Fukushima, când un înfiorător cutremur a lovit statul nipon în anul 2011.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.