Nokia revine în forţă

0
833

Finlandezii de la Nokia Solutions and Networks (NSN) au achiziţionat compania franceză Alcatel-Lucent în schimbul a câtorva miliarde de euro, această ispravă reprezentând cea mai mare tranzacţie din ultimii 16 ani din industria echipamentelor şi servici­ilor pentru operatorii de telecomu­ni­ca­ţii.

Cele două mari companii au avut probleme financiare în ultimii ani, datorită deciziilor mai puţin inspirate ale conducerii şi se speră ca prin fuziunea dintre ele să rezulte un brand care va înregistra profituri mai mari. Noua entitate va valora aproximativ 40 de miliarde de euro şi va fi controlată în proporție de 66,5% de Nokia, în timp ce Alcatel va deţine doar 33,5%.

Condiţia principală pusă de francezi celor de la Nokia e să nu se reducă personalul Alcatel-Lucent. Alcatel are 6000 de angajaţi pe domenii ce ţin de cercetare şi dezvoltare în Franţa.

Sediul principal al noii companii se va afla la Helsinki, însă şi cel din Franta va rămâne un centru important al acesteia. Alcatel mai are în prezent contracte cu AT&T şi  Verizon, doi dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă din Statele Unite ale Americii.

Microsoft a cumpărat în urmă cu peste un an divizia mobilă a Nokia, pentru circa 5,5 miliarde de euro. Totuşi, finlandezii plănuiesc să revină pe segmentul mobil cu un nou telefon. Tableta N1 a fost deja lansată în China, dar nu este permisă folosirea mărcii „Nokia“ pe telefoane până anul viitor.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în anul 2013 finlandezii de la Nokia au avut în România afaceri de 20 milioane lei (sub 5 mil. euro) şi un număr mediu de 33 de angajaţi, în timp ce francezii de la Alcatel au înregistrat un business de 388 mil. lei şi un număr mediu de 1.283 de angajaţi.

Odată cu cumpărarea Alcatel-Lucent de către cei de la Nokia, firma finlandeză dă semne de serioasă renaştere după ce în ultimii ani au fost eclipsaţi de telefoanele „deştepte”. Din anul 1998 Nokia a fost lider mondial pe piaţa telefoanelor mobile, până la popularizarea smartphone-urilor.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.