Rusia are planuri care vizează spaţiul cosmic

0
798

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a anunţat joi la Moscova, în cadrul sesiunii anuale de întrebări-răspunsuri, că ţara sa intenţionează să-şi lanseze propria staţie spaţială până în anul 2023.

Deşi Rusia este în prezent participantă la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Vladimir Putin a mai declarat că planul său de a mai lansa o staţie spaţială constituie o măsură necesară pentru îmbunătăţirea economiei ruse. Şeful de la Kremlin a mai adăugat că îşi doreşte o nouă staţie spaţială pentru a putea observa întreg teritoriul Federaţiei Ruse, pentru că de la bordul ISS se poate vedea doar 5% din teritoriul celui mai mare stat din lume.

Rusia a finanţat Staţia Spaţială Internaţională alături de americani încă de la lansarea ei pe orbită din 1988 şi nimeni nu a semnalat până acum lipsa unei cooperări spaţiale între reprezentanţii celor două ţări.

Cum ISS va fi scoasă din exploatare în anul 2024, directorul agenţiei spaţiale ruse a pus în discuţie construirea unei noi staţii spaţiale împreună cu NASA, pentru a-i lua locul celei vechi. Vicepremierul rus în subordinea căruia se găseşte sectorul spaţial, Dmitri Rogozin, a negat informaţia, spunând că e vorba doar despre nişte tratative.

Un alt stat care şi-a anunţat intenţia construirii unei staţii spaţiale proprii este China, inaugurarea acesteia urmând să aibe loc undeva prin anul 2022, iar în 2018 să fie pus pe orbită un modul experimental.

Vladimir Putin a mai spus în conferinţa sa de joi că urmăreşte personal construcţia cosmodromului Vostotşni din extremul orient rus, care ar trebui finalizat anul acesta. Lucrările începute în urmă cu cinci ani au înregistrat întârzieri din cauza neachitării salariilor pentru o parte din angajaţi, precum şi în urma unor acuzaţii de corupţie.

Cosmodromul Vostotşni are o capacitate de 25.000 de persoane şi este realizat pentru a permite Rusiei să-şi reducă dependenţa de cosmodromul de la Baikonur, pentru folosirea căruia Moscova plăteşte anual Kazahstanului aproximativ 100 de milioane de euro.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.