NSA ne spionează

0
568

Edward Snowden a oferit planetei informaţii foarte valoroase privind modul cum suntem spionaţi de către americani şi britanici, unele pentru care este acuzat de înaltă trădare.

Se pare că spioni americani de la NSA lucrează îndeaproape cu cei britanici de la GCHQ, iar noile informații care au apărut în publicația „Der Spiegel“ arată că ei sunt atât de siguri pe ceea ce pot afla, încât își permit și ironii la adresa altor țări.

Ca să ne putem face o idee despre ce e capabilă NSA să facă, această agenţie a reuşit să anticipeze un atac cibernetic al unor chinezi asupra bazelor de date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, deşi aceştia din urmă acţionau sub anonimat.

În noile publicatii se arată și că Alianţa Five Eyes formată din Marea Britanie, Canada, Australia, Statele Unite ale Americii şi Noua Zeelandă, este capabilă să exploateze metodele folosite de adversarii săi cibernetici.

Agenţii britanici de la GCHQ folosesc o unealtă denumită Badass pentru a exploata aplicaţii mobile, ei reuşind astfel să obţină informații din metadatele schimbate între dispozitivele utilizatorilor și rețelele de publicitate sau companiile de analiză.

Un alt tip de spionaj îşi face mendrele atunci când folosim un iPhone, care deşi este recunoscut drept un gadget cu un grad ridicat de protecţie împotriva spionajului, se pot fura date din el în funcţie de PC-ul la care este conectat.

Der Spiegel scrie că agenții se poartă, de cele mai multe ori, ca cei dintr-un film prost sau un thriller supraestimat. „E absurd: pe cât de ocupați sunt să spioneze, pe atât de spionați sunt spionii la rândul lor. Drept răspuns, ei sunt ocupați constant să își șteargă urmele sau să creeze unele false“, scrie publicația germană.

NSA sau Agenția de Securitate Națională (în engleză: National Security Agency) este o agenție guvernamentală a SUA, fondată de președintele Harry Truman pe 4 noiembrie 1952.

Statutul său inițial prevedea un scop foarte concis: să protejeze comunicațiile guvernamentale americane și să intercepteze comunicațiile puterilor străine. Actualmente, directorul N.S.A este Keith Bill Alexander. În prezent este cel mai puternic și dotat serviciu american de spionaj extern. Are competența supravegherii, descifrării și prelucrării comunicațiilor electronice internaționale. Funcționează conform jurisdicției Ministerului Apărării al SUA.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.