O nouă rachetă a fost lansată în spațiu

0
460

În urmă cu câteva zile au fost lansate în spațiu avionul spațial X-37B al forțelor aeriene ale Statelor Unite ale Americii, împreună cu nava LightSail de la Planetary Society, ambele aflându-se la bordul unei rachete de tip Launch Alliance Atlas V.

Lansarea a fost făcută de la stația Cape Canaveral din Florida la ora 11:05. Unul din scopurile vastei misiuni spațiale este reprezentat de inițierea unui experiment prin care se dorește înțelegerea modului cum diverse substanțe pot fi afectate în spațiu cosmic. În această privință avionul spațial X-37B poartă cu el o încărcătură denumită METIS ce deține mostre de la 100 de tipuri de materiale diferite. Inițialele provin de la Materials Exposure and Technology Innovation in Space, care înseamnă expunerea materialelor și tehnologia inovației în spațiu.

Miria Finckenor, principalul investigator al METIS de la centrul spațial NASA din statul american Alabama, ne detaliază că prin expunerea celor 100 de tipuri de materiale în spațiu cosmic și readucerea lor pe Terra se pot obține date foarte importante privind modul cum se prezintă ele în medii diferite, iar odată cu noile descoperiri poate fi îmbunătățită considerabil proiectarea viitoarelor device-uri spațiale.
Investigări de genul METIS au ajutat la proiectarea eficientă a unor invenții precum roverul Curiosity sau telescopul spațial James Webb.

Despre misiunea avionului spațial X-37B se mai cunoaște și faptul cムva testa un nou tip de reactor foarte eficient care dispune de un sistem de propulsie electric ce ionizeazムși accelereazムun gaz numit Xenon, economisind combustibil.

LightSail este o mică navă de 32 mA², dotată cu panouri solare, un computer, baterii și alte componente ușoare, având scopul de a testa tehnologia pânzelor solare după ce va ajunge în atmosfera înaltă a Pământului.

În cazul în care misiunea spațială se va desfășura conform așteptărilor, cei de la Planetary Society vor începe demersurile pentru o nouă misiune ce va avea loc în luna aprilie a anului viitor, care vizează orbita Pământului.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.