Potrivit cunoștințelor de fizică acumulate de fiecare dintre noi pe parcursul anilor de studii, este evident faptul că orice celulă solară are performanțe maxime în condițiile unei clime tropicale, cu mult soare pe parcursul zilei.
Se pare că lucrurile nu stau chiar așa deoarece un grup de cercetători ai Universității Aalto din Finlanda (era normal pentru că aici majoritatea zilelor sunt de obicei înnorate) au ajuns la un record absolut de eficiență de 22,1% pentru o celulă solară neagră nanostructurată din siliciu.
Acest lucru a fost posibil datorită unui experiment în care cercetătorii finlandezi au suprapus un film pasiv, subțire peste nanostructură printr-un procedeu cunoscut ca depunerea straturilor atomice, completat cu integrarea tuturor contactelor metalice pe partea din spate a celulei solare negre.
Realizarea cercetătorilor finlandezi este deosebit de valoroasă în special pentru zonele nordice, unde strălucirea soarelui se desfășoară sub un unghi mic o perioadă mare din an iar majoritatea zilelor sunt noroase.
Profesorul care a coordonat acest studiu, Hele Savin de la Universitatea Aalto a spus că demonstrația din iarna trecută, efectuată în capitala Finlandei a confirmat faptul că celulele negre din siliciu generează considerabil mai multă energie decât celulele tradiționale, chiar dacă ambele celule au teoretic valori identice de eficiență.
Echipa profesorului Savin a reușit să bată precedentul record care le aparținea tot lor cu 4%, ceea ce este o realizare uimitoare. Noile celule au o eficiență cuantică externă certificată de 96% la 300 nm lungime de undă, ceea ce înseamnă că pentru prima oară, eficiența conversiei de energie nu e limitată pentru siliciul negru.
Si mulțumită proprietăților inerente ale celulelor solare negre, se poate captura radiația solară la unghiuri mici, generând mai multă energie electrică pe durata unei zile decât celulele tradiționale.
Profesorul Savin a menționat că celulele care au realizat acest record au fost fabricate folosind siliciu de tip p, care este recunoscut că e predispus degradării legate de impuritate dar nu există nici un motiv ca în viitor, eficiența să fie depășită prin utilizarea siliciului de tip n sau structuri celulare mai avansate cum ar fi celulele subțiri sau multi-cristaline.
Dimensiunea optimă a celulei s-a dovedit a fi 3 x 3 cm dar exemplele pot evolua de la mărimea unei napolitane până la mărimi la scară industrială. Această descoperire pare mai importantă decât cea din august anul trecut, când cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au dezvoltat o celulă solară transparentă cu eficiență de 1% dar cu posibilități certe de evoluție rapidă până la 10%.