Oamenii de știință au descoperit un vaccin care tratează cancerul

0
704

Recent, oamenii de știință au descoperit un vaccin care tratează celulele canceroase. Vaccinul se bazează pe introducerea moleculelor imunostimulatoare.

Noul tratament a fost testat pe trei pacienți care sufereau de melanom avansat, iar răspunsul sistemului imunitar a fost puternic. Tumorile acestora s-au stabilizat ori s-au micșorat pentru o scurtă perioadă de timp.

În general, vaccinurile pentru boli infecțioase implică introducerea de proteine sau alte elemente care să stimuleze sistemul imunitar împotriva respectivei boli. În cazul de față, cercetătorii au aplicat o abordare similară vaccinând bolnavii de cancer cu molecule imunostimulatoare care se mai numesc și antigeni. Moleculele imunostimulatoare sau antigenii sunt substanțe de origine endogenă și exogenă care dacă sunt introduse în organism, nu sunt recunoscute și determină apariția unui răspuns imun. Cu toate acestea, până acum, vaccinurile împotriva cancerului nu au funcționat cum ar fi trebuit deoarece substanțele erau în catitati mici aflate si erau aflate în celulele sănătoase, iar sistemul imunitar poate tolera sau ignora un antigen familiar.

celule-canceroase

Tocmai de aceasta, oamenii de știință vor să creeze un altfel antigen care să fie rezultat din mutația ADN-ului tumorii. Un vaccin care să introducă acest antigen ar putea fi eficient deoarece substanța este complet străină corpului, iar noul antigen va fi extras din peptidele bolii pentru că unele dintre mutații nu apar în genele care generează cesterea melanomului.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au început să exploreze neoatigenul pentru vaccinul împotriva melanomului deoarece luarea de mostre ADN a devenit mai ieftină și viteza procedurii a crescut, lucru care nu a fost posibil până în trecut.

Deoarece răspunsul sistemului imunitar a fost puternic la cei 3 pacienți, acest lucru arată că tratamentul poate fi folosit cu succes pe viitor, iar unul dintre avantaje este că e mai puțin toxic decât chimioterapia și că poate fi folosit pentru împiedicarea recidivării cancerului după operație.

Noua metodă de vindecare este încă în stadiul de cercetare, iar dacă testele vor decurge corect, peste câțiva ani o vom putea folosi.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.