Oamenii vor putea respira sub apă

0
670

Cu siguranţă majoritatea oamenilor îşi doresc să respire sub apă, să străbată şi să descopere adâncurile oceanului, să afle unele dintre cele mai interesante şi atractive zone. Din punct de vedere fizic şi chimic până la momentul de faţă nimeni nu a reuşit să ofere omului oportunitatea de a respira sub apă fără un echipament special menit să îi menţină o cantitate necesară de oxigen cât pentru câteva ore. Datorită noilor tehnologii se pare că omul va putea în sfârşit să respire sub apă fără să mai beneficieze de un echipament special pentru scufundări.

Cercetătorii danezi au găsit formula perfectă, au găsit soluţia prin care oamenii să respire sub apă. Întregul sistem are la baza un cristal ce absoarbe şi eliberează în acelaşi timp oxigen, întocmai pentru a asigura un surplus suficient de aer pentru perioada scufundării. Una dintre cele mai importante caracteristici a cristalului este reprezentată de faptul că poate absorbi oxigen din apă la fel cum oamenii pot să respire la suprafaţă. Materialul din care este conceput nu reacţionează ireversibil în contact cu oxigenul, cu toate că procesul are loc sub forma chemosorbţiei selective (n.red. – fixare a unei substanţe pe suprafaţa unui corp prin formarea unei combinaţii chimice între absorbant şi substanţa absorbită).

Cristalul este în stare să menţină o cantitate de oxigen de aproximativ 160 de ori mai mare decât un om atunci când inspiră. Cobaltul este un alt element chimic ce intră în alcătuirea cristalului, cu ajutorul căruia se atrage oxigenul. Din păcate în acest moment noua descoperire a cercetătorilor este încă în stadiul de proiect, până când oamenii de ştiinţă vor reuşi să integreze un sistem mai maleabil şi mai uşor atât din punct de vedere chimic cât şi fizic.

Mai multe informaţii cu privire la acest proiect vom putea afla atunci când oamenii de ştiinţă vor decide că întregul sistem este sigur şi nu provoacă probleme în timpul folosirii.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.