PolloCrypt, un nou virus de tip ransomware amenință internauții

0
551

Nu cu mult timp în urmă avertizam despre pățania unui grup de medici danezi care fuseseră victimele virusului de tip ransomware denumit Pacman, după un celebru joc de acum câțiva ani.

Folosindu-se de Dropbox, creatorii ransomware-ului Pacman i-au păcălit pe medici trimițându-le un email cum că ar fi un pacient, momentul când medicii au accesat fișierele din Dropbox ale așa ziselor analize ale pacientului declanșând descărcarea automată a virusului ce a criptat toate fișierele medicilor, ulterior hackerii cerând pentru cheia de decriptare o sumă în bitcoin.

Noul virus de tip ransomware recent apărut are cam aceeași metodă cu Pacman și cu mai vechiul Cryptolocker, singura diferență constând în modul în care poate fi preluat de pe Internet.

Dacă Pacman putea fi accesat din Dropbox, de data asta noul ransomware denumit PolloCrypt (după logo-ul lanțului fictiv de magazine fast-food Los Pollos Hermanos ce activează în zona statelor americane de la granița de sud în scenariul celebrului serial TV Breaking Bad) este mult mai periculos deoarece poate fi preluat de oriunde din spațiul virtual.

1

Ca și în cazul celorlalți viruși de tip ransomware, PolloCrypt odată instalat trece prin toate fișierele personale, criptându-le cu o cheie privată deținută de creatorii acestuia. Victimelor le sunt decriptate ulterior câteva fișiere pentru a dovedi eficiența cheii, în schimbul acesteia escrocii cerând în bitcoin valoarea a 354 dolari dacă plata se face instant sau a 787 dolari dacă victima întârzie plata răscumpărării.

2

Pentru a evita asemenea situații nefericite trebuie să păstrăm anti-virusul activ și actualizat iar patch-urile sistemului de operare și a aplicațiilor să le executăm cât mai prompt.

De asemenea trebuie să evităm navigarea pe site-uri nesecurizate sau deschiderea unor email-uri neașteptate, indiferent cât de relevante ar părea la prima vedere.

Nu în ultimul rând trebuie să facem cât mai des backup tuturor fișierelor, păstrând cel puțin o copie undeva offline, astfel încât protecția datelor importante să fie asigurată.

https://www.youtube.com/watch?v=0dTIMjV9E-o&feature=youtu.be

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.