Primul sistem de siguranță auto bazat pe limbajul trupului

0
682

Majoritatea sistemelor de evitare a coliziunii se axează pe celelate mașini din trafic sau pe pietoni când vine vorba de siguranța ta. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au inventat însă un nou sistem numit Brains4Cars, acesta este bazat pe o cameră capabilă să citească limbajul trupului pasagerilor și al șoferului. Computerul care procesează datele înregistrate de cameră poate anticipa deciziile și mișcările șoferului fiind capabil să calculeze când acesta va schimba direcția. Pe lângă asta, mai există o a doua cameră amplasată la exteriorul mașinii care are scopul de a monitoriza împrejurimile. Punând cap la cap informațiile transmise de ambele camere, sistemul poate anticipa situațiile riscante și îl va avertiza pe șofer de pericole.

De exemplu, dacă vei vira la stânga, partea stângă a volanului sau a scaunului va vibra, acesta este modul de avertizare a sistemului. Cercetătorii cred că și semnalele vizuale sau sonore ar putea reprezenta o opțiune de avertizare în viitor. De asemenea, sistemul va încorpora informații GPS pentru ai trimite șoferului notificări dacă acesta a luat-o în direcția greșită sau dacă se află pe contrasens.

Pentru a dezvolta algoritmul sistemului, cercetătorii au înregistrat activitățile a 10 șoferi la volan pe parcursul a două luni. Ei au analizat datele și înregistrările iar algoritmul creat a fost capabil să anticipeze acțiunile șoferului cu 3.52 de secunde în avans și în 77.4 la sută din cazuri a avut dreptate. Cu siguranță sistemul nu este perfect încă, umbrele de exemplu pot induce în eroare scanner-ul facial iar dacă șoferul stă complet nemișcat, acesta nu îi poate anticipa acțiunile.

Cercetătorii lucrează la remedierea acestor probleme dar în același timp încearcă să includă și mai multe funcții în sistem, cum ar fi senzori tactili pe volan și pe pedala de frână sau senzori de mișcare cu infraroșu. De asemenea, se vrea implementarea unei tehnologii cu ajutorul căreia sistemul va fi capabil să detecteze când șoferul folosește telefonul mobil pentru al avertiza să se concentreze la condus.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.