S-a descoperit un nou ocean în Sistemul Solar

0
669

Sonda spaţială Cassini-Huygens a ajuns în anul 2004 pe Enceladus, unul din sateliţii naturali ai planetei Saturn, după o călătorie care a durat 7 ani. Prin intermediul acestei misiuni s-a descoperit că sub stratul de gheaţă a lui Enceladus există un ocean cald, adică la mai bine de un miliard de kilometri distanţă de Pământ.

De câteva decenii astronomii au suspectat că există o strânsă legătură între Enceladus şi inelul E care înconjoară planeta Saturn, deoarece acest inel este mai gros în locul în care orbitează satelitul natural.  Bănuielile lor au fost confirmate odată ce s-a constatat că jeturi de apă îngheţată şi gaze sunt expulzate pe distanţe mari în spaţiu de la polul sudic a lui Enceladus.

Scopurile explorării planetei Saturn de către sonda spaţială Cassini au fost studierea atmosferei şi magnetosferei acestei planete precum şi studierea inelelor sale, a modului cum acestea sunt structurate şi stabilirea compoziţiei de suprafaţă. Astronomii susţin că activitatea sondei Cassini ne va ghida către înţelegerea formării şi evoluţiei planetei Saturn, precum şi a inelelor sale şi a sateliţilor ei naturali.

Acum ştim cu certitudine că la polul sudic a lui Enceladus există erupţii foarte asemănătoare cu gheizerele de pe Terra şi că ele conţin gheaţă cu sare. Datorită trecerii prin propriul său praf, satelitul lui Saturn se acoperă cu gheaţă, având nişte temperaturi foarte scăzute la suprafaţă: -200 grade Celsius.

Structura internă a lui Enceladus este foarte diferită de cea a Pământului sau a planetei în jurul căreia orbitează: are o crustă de gheaţă cu săruri, sub care se gaseşte un ocean de apă lichidă şi un nucleu format din rocă.

În urma analizării unor date obţinute de Analizatorul de Praf Cosmic montat pe sonda Cassini, astronomii au descoperit noi particule în gheizerele de pe Enceladus: jeturile conţin şi particule bogate în silicon şi oxigen.

Cercetătorii implicati în lansarea sondei Cassini sunt acum convinşi că pe Enceladus se găseşte un ocean cald unde temperatura trece de 90 grade Celsius. Însă probabil că aspectul cel mai important este acela cum că omenirea a găsit un nou loc din Sistemul Solar unde poate exista viaţă extraterestră.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.