Să facem cunoștință cu Han, un nou robot umanoid foarte expresiv

2
678

În caz că ați crezut cumva că cibernetica nu mai are nimic impresionant de oferit, ei bine, v-ați înșelat. Robotul denumit Han, creat de către compania Hanson Robotics, este capabil de interacțiuni verbale cu ființele umane și de a-și adapta totodată și expresia facială în funcție de cum o cere situația.

Politicos și prietenos fiind, Han a fost expus în public de câteva ori până acum, ultima dată întâmpinându-i pe vizitatorii unui târg de produse electronice din Hong Kong.

Han poate fi controlat printr-o aplicație de smartphone ce îi poate permite acestuia să zâmbească, să se încrunte, să tresară, să clipească și chiar să imite un om aflat în stare de ebrietate.

Pentru realizarea expresiilor faciale, există 40 de mușchi artificiali în componența feței robotului, potrivit spuselor managerului Grace Copplestone. Mușchii artificiali sunt realizați dintr-un polimer elastic numit Frubber, imitând foarte bine pielea umană.

Han este capabil să răspundă la mediu datorită unor camere amplasate în ochii și pieptul său, prin care acesta poate recunoaște fețe de oameni, precum și sexul, vârsta și starea de spirit a acestora.

În timpul show-ului Global Sources, mulți vizitatori au interacționat verbal cu robotul Han, ei declarându-se plăcut impresionați de experiența trăită. Unul dintre aceștia, omul de afaceri Harbhajan Singh Sethi a declarat că e distractivă și interesantă o discuție cu Han pentru că acesta din urmă știe să răspundă la subiect. De pildă, la gluma lui Sethi cum că Han ar fi bărbatul perfect pentru soția sa, cel din urmă a răspuns prompt „Nu trebuie să fac ce-mi spui tu. Am propria mea voință liberă.”

Un alt vizitator de renume, Xiao Yong, care este patronul unei companii tehnologice din orașul chinezesc Shenzhen, a catalogat robotul Han drept „magic” pentru abilitățile sale de flirt.

Compania din Hong Kong intenționează să producă în acest an mai mulți roboți de genul lui Han, un nou model având forma unei femei eurasiatice. Probabil că nu vor mai trece mulți ani până când se vor inventa roboți umanoizi despre care cu greu se poate stabili la o primă vedere dacă sunt oameni sau invenții ale oamenilor.

DigiPedia

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.