Self, un robot cu minte de copil

0
517

Lăsând la o parte celelalte ramuri ale tehnologiei şi îndreptându-ne atenţia către dezvoltarea roboţilor, vom observa că o echipă de tineri inventatori din Norvegia au reuşit să creeze un nou dispozitiv, un roboţel, capabil să acumuleze informaţii precum un copil(dacă aţi vizionat filmul Chappie veţi înţelege mult mai uşor despre ce este vorba). Inteligenţa artificială nu i-a mulţumit suficient de mult pe marii dezvoltatori, astfel încât sunt căutate tot felul de soluţii ca roboţii să poată dobândi o gândire proprie, o minte a lor prin care să interacţioneze cu oamenii şi cu mediul înconjurător.

Self, este dovada vie că inginerii din robotică îşi dedică tot timpul pentru a pune bazele unui creier robotic, apropiat de cel uman, un creier capabil să înveţe ca un copil. Precum orice om, acesta porneşte de la 0, de la stadiul în care nu dobândeşte nici-o cunoştinţă, urmând mai apoi ca pe viitor să acumuleze informaţii. Robotul, beneficiază de un sistem de scanare a sunetului, asemănător modului de funcţionare a urechii oamenilor cât şi de o cameră pentru a capta imagini şi a memora mult mai repede şi mai uşor informaţiile. În comparaţie cu alţi roboţi, Self nu porneşte cu o bază de date prestabilită şi încărcată cu tot felul de informaţii, el este pur şi simplu un dispozitiv total nefolositor, până când îi se va oferi şansa să înveţe de la oameni.

Dacă tehnologia va evolua suficient de mult, iar robotul va deveni capabil să ţină o conversaţie sau să execute anumite sarcini folositoare fără ca omul să îl direcţioneze, dezvoltatorii vor putea să copieze baza de date şi să o integreze în tot mai multe astfel de maşinării, oferind astfel oportunitatea fiecărui om de a avea un prieten robot.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.