Skynet – o nouă dovadă că scenariile SF de acum 30 de ani devin realitate

0
801

E foarte greu de înțeles impactul primului film din seria Terminator asupra publicului, premiera acestuia având loc în 1984, atât scenariul cât și regia aparținând celebrului James Cameron.

Cei care l-au vizionat atunci, în 1984, au fost de-a dreptul lăsați ”cu gura căscată” de la bun început de apariția nudă a Terminatorului (interpretat excelent de Arnold Schwarzenegger aflat la primul său rol de succes) venit din viitor pentru a o ucide pe Sarah Connor.

Vizionat la primele tipuri de aparate video ce funcționau cu casete VHS, cuplate la primele tipuri de televizoare color ”made in Romania”, denumite Telecolor, filmul a rămas întipărit foarte clar în memoria celor care l-au ”savurat” în acele vremuri, drept pentru care numele de Skynet este tot atât de cunoscut ca și numele actorului din rolul principal.

In scenariul filmului, Skynet era inteligența artificială ce controla o armată de roboți al căror scop era exterminarea rasei umane, considerată depășită și instaurarea dominației mașinilor ce se doreau următorul nivel pe scara evoluției.

Destul de terifiant acest scenariu imaginat de James Cameron acum mai bine de trei decenii, scenariu ce pare a fi destul de veridic dacă ne-am lua după avertismentele lansate de două mari personalități implicate în acest fenomen al creării inteligenței artificiale, Elon Musk și Bill Gates.

Lăsând ficțiunea la o parte, se pare că Skynet există și în realitate, fiind un program creat de americani, mai exact de NSA (Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite). Chiar dacă Skynet-ul real nu are obiective asemănătoare cu Skynet-ul lui Cameron, nu trebuie să nu fim atenți la potențialele pericole ce pot apare din cauza acestui program de supraveghere.

Potrivit unor informații obținute de ”The Intercept” de la celebrul Edward Snowden, programul Skynet al NSA detectează tiparele apărute în obiceiurile și acțiunile conținute în apelurile suspecților, prin simpla urmărire a locației telefoanelor, a metadatelor apelurilor acestora dar și a înlocuirii excesive a cartelelor sau a telefoanelor.

Exemplul lui Ahmad Muaffaq Zaidan, șeful sucursalei postului TV Al Jazeera din Islamabad este elocvent, acesta fiind urmărit de Skynet și bănuit de NSA că ar avea legături cu organizația teroristă Al Qaeda, după ce acesta reușise destul de ușor să realizeze interviuri cu liderii Al Qaeda, inclusiv cu celebrul Osama Bin Laden.

Skynet a depistat similitudini în acțiunile și convorbirile lui Zaidan cu cele ale liderilor organizației teroriste, fiind luat în vizor de cei de la NSA, confirmând faptul că orice jurnalist ce comunică des cu sursele devine automat un suspect.

Din dezvăluirile lui Snowden deducem că nu Skynet ar fi programul NSA ce se aseamănă cu cel din film, ci MonsterMind, o inteligență artificială ce poate neutraliza orice atac cibernetic lansat asupra Statelor Unite, lansând la rândul său contraatacuri proprii către agresori dar numai asistat de către un om.

Problema majoră care se pune se referă la algoritmii ce pot fi modificați în program, astfel încât MonsterMind să ajungă la o eventuală conștiință pentru sine, refuzând să primească în continuare comenzi umane și să atace din proprie ințiativă.

In acest caz, ne putem imagina că orice eroare sau apreciere defectuoasă a programului MonsterMind la adresa unor potențiali atacatori, să nu fie exagerată de acesta, provocând riposte majore cu urmări nefaste pentru umanitate.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.