Sunt dispozitivele wearable o amenințare pentru rețelele network ale companiilor ?

0
456

Atât jurnaliștii IT cât și restul consumatorilor sunt dornici să poarte pe propriile mâini dispozitive wearable dar departamentele IT ale companiilor sunt circumspecte în această privință. Dispozitivele wearable au fost anul trecut cele mai râvnite accesorii ale modei tech, tendință ce pare a atrage și în acest an o mulțime de clienți. De exemplu iWatch, ceasul celor de la Apple este acum vedeta incontestabilă a dispozitivelor wearable dar vine tare din urmă și concurența, brățara fitness Fitbit a celor de la Microsoft sau ceasul inteligent al celor de TAG Heuer.

Cercetătorii de la IDC (International Data Corporation) au estimat o creștere a vânzărilor pentru dispozitivele wearable pe durata acestui an cu 230% față de anul trecut, ajungându-se la cifra de 45,7 milioane de dolari. In timp ce potențialii clienți sunt în stand-by, așteptând o diversificare a numărului de produse de acest fel, departamentele IT ale companiilor nu sunt deloc mulțumite de această nouă modă. Una din întrebările cheie ar fi: ce impact poate avea purtarea acestor dispozitive wearable la locul de muncă ? Sunt aceste dispozitive inofensive sau ele pot afecta securitatea sau funcționarea rețelei network a companiei ?

Companiile s-au confruntat cu astfel de probleme încă din 2007 de la tendința răspândirii smartphone-urilor , astfel încât aceste dispozitive wearable nu par altceva decât o extensie a acestei tendințe, ele bazându-se pe smartphone atât pentru asocieri și descărcări de date (cazul brățării Fitbit) sau pentru sarcini de procesare intensivă ori caracteristici de navigație GPS (cazul ceasului iWatch). Din acest motiv dispozitivele wearable pot deveni ținta hacker-ilor, în momentul în care aceștia pot trece de protocolul de securitate al smartphone-ului, teoretic ei pot accesa rețeaua network a companiei.

Din fericire conexiunea dintre smartphone și dipozitivele wearable se face de obicei prin Bluetooth care este criptat cu un PIN de șase cifre. PIN-ul poate fi spart numai dacă hacker-ul este în imediata apropiere a dispozitivului wearable, ceea ce e greu de crezut că se poate întâmpla.
Cert este că odată cu noua modă a acestor dispozitive wearable, departamentele de securitate IT ale companiilor vor trebui să-și intensifice vigilența, nu de puține ori întâmplându-se ca scenariile de film să fie depășite de abilitățile și inteligența unor hackeri.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.