Un instrument științific ar putea fi integrat în curând într-un smartphone

0
516

Spectrometrul optic, un instrument care descompune lumina reflectată sau emisă de orice materie, permițându-ne să- i aflăm compoziția, este utilizat aproape în orice domeniu, de la diagnosticarea cancerului de piele, până la identificarea compușilor chimici din substanțe necunoscute. Din păcate, aceste instrumente sunt niște piese mari și costisitoare de echipament. În curând însă, lucrurile se vor schimba. Jie Bao, fizician la Universitatea Tsinghua din Beijing și Moungi Bawendi, chimist la MIT, au elaborat împreună un articol pentru publicația Nature, apărut în numărul din data de 3.07.2015, în care explică cum au reușit să conceapă un spectrometru funcțional de dimensiuni reduse.

Spectroscopia este omniprezentă în multe domenii științifice, deoarece poate fi utilizată ori de câte ori lumina interacționează cu materia. Lucrarea concepută de Bao și Bawendi sugerează că această ramură a fizicii ar putea deveni și mai răspândită, din moment ce dispozitivul lor este accesibil, datorită dimensiunilor reduse considerabil. În plus, materialele utilizate în producție costă mai puțin de zece dolari.

Ne așteptăm ca microspectrometrele să fie utile în situațiile în care minimizarea mărimii, greutății, costurilor și complexității unui spectrometru obișnuit sunt elemente cruciale.”

Spectrometrul de buzunar are 24.26 mm în diametru, o dimensiunea doar cu puțin mai mare decât cea a unei monede de 50 de bani (23.75 m) și folosește cerneluri sensibile la lumină, în cantități mici, imprimate direct pe un senzor plat (același tip de senzor utilizat de camera unui telefon pentru a detecta lumina). Cerneala este imprimată sub forma unei grile de 195 de puncte, în culori diferite, fiecare punct preluând doar anumite lungimi ale undei de lumină. Acest proces face posibilă analizarea ulterioară a datelor înmagazinate în puncte și reconstituirea luminii prin intermediul unui calculator.

Creatorii dispozitivului și-ar dori ca invenția lor să poată fi folosită pe viitor într-un mod eficient și de oamenii obișnuiți iar acest lucru ar fi posibil odată cu integrarea acesteia în smartphone-uri sau ceasuri.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.