Am tot asistat în ultimii ani la progrese fascinante ale medicinei moderne. Dacă până acum două generații oamenii mureau din cauze care astăzi ni se par ridicole, precum și o banală gripă, medicina de astăzi poate duce o luptă onorabilă până și împotriva cancerului, având încă enorm de mult de arătat umanității. Termenul de „medicină modernă” sună deja pueril și insuficient pentru zilele noastre, un termen mult mai viabil cred eu că ar fi acela de „medicină robotică”.
Dacă intervențiile chirurgicale cu ajutorul laserului ni se par deja banalități în 2015, o nouă invenție a unui fizician permite ca un pacient să poată fi operat de către un doctor aflat la maxim 2000 km distanță de acesta. Imaginați-vă așadar cum ar fi să spuneți și să considerați că v-ați operat la Viena, deși… nu ați fost la Viena.
În cadrul unui spital din Florida s-a testat această tehnologie denumită „teleoperatie”, iar rezultatele au fost satisfăcătoare. S-a simulat o intervenție chirurgicală robotică asupra unui pacient virtual din Texas, acesta din urmă aflându-se la aproximativ 2000 de km distanță de medicul chirurg.
Roger Smith, șeful departamentului de tehnologie din cadrul spitalului Nicholson din Florida de unde s-a lansat testarea operației robotice, a declarat că aceasta e perfect aplicabilă pe pacienți reali odată ce a luat la cunoștință rezultatele obținute în urma efectuării testelor aferente.
Procedura de simulare a teleoperatiei a inclus un sistem chirurgical robotic denumit da Vinci, care s-a folosit de o conexiune la Internet pentru a face posibilă operația. S-a constatat că posibilele probleme au mai mult de a face cu timpul de procesare de care dispune firma ce furnizează Internet, decât cu viteza luminii cu care electronii călătoresc prin fibrele optice. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne gândim că dacă pacientul e la o distanță prea mare de medicul care-l operează, cu atât mai mari sunt șansele ca totul să eșueze.
Întrebarea cea mai firească acum ar fi „ce se întâmplă dacă conexiunea la Internet se întrerupe?”. Roger Smith ne asigură că în cazul unui asemenea scenariu nu există motive de îngrijorare, pentru că, cel puțin în timpul testării teleoperatiei, spitalul din Florida a reușit să compenseze prin conexiuni de tip backup orice formă de încetiniri și întreruperi ale conexiunii la Internet.
Finanțările pentru inițierea testelor de către spitalul din Florida privind operația robotică s-au ridicat la suma de 4, 9 milioane de dolari, venite din partea Departamentului Apărării al SUA.
Teleoperatia robotică există de câțiva ani, nefiind tocmai o noutate pentru medicină, dar odată cu trecerea timpului ea capătă noi forme și evoluții.
Nu prea sunt eu de-acord cu toate inventiile din ultimii ani, insa asta e cea mai utila dupa parerea mea