Verificarea identității cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială ridică suspiciuni

0
629

În aeroportul Dulles din Washington DC se testează un nou sistem de securitate bazat pe tehnologia de recunoaștere facială pentru a verifica dacă pasagerii străini care sosesc în țară sunt cu adevărat cine pretind ei a fi. Noul program a fost pus în aplicare încă din 11 martie însă nu i sa acordat prea multă atenție din partea presei până recent.

În principiu, când pasagerii dintr-o țară străină ajung în Dulles, agenții de securitate ai aeroportului vor alege la întâmplare călători și le vor face poze. Pozele vor fi scanate mai apoi cu ajutorul unui algoritm sofisticat pentru a verifica dacă acea persoană se află sau nu pe lista persoanelor date în urmărire și dacă datele din pașaport sunt reale. Agențiile de securitate americane fac eforturi considerabile pentru a dispune de cele mai noi tehnologii cu scopul de a-și eficientiza munca, iar CBP (customs and border protection) nu face excepție. Programul de față, denumit și „1:1 Facial Recognition Air Entry Pilot”, este parte al unui proiect inițiat de Homeland Security.

Cu toate că până acum acest program se dovedește a fi util, este puțin probabil să fie utilizat la scară largă în viitor fără a întâmpina proteste din partea grupurilor care apără drepturile civile. Aceste grupuri sunt preocupate în principal de vulnerabilitatea bazei de date a programului și își exprimă îngrijorarea asupra riscului ca pozele persoanelor nevinovate să fie exploatate. Autoritățile recunosc întradevăr că acest sistem nu este încă perfect și pentru început, decizia de a investiga pe cineva sau nu în urma rezultatelor algoritmului va fi luată în final tot de agenții aeroportului.

Programul va dura puțin peste un an cu o perioadă de 60 sau 90 de zile în care se vor aduna poze, restul timpului fiind alocat pentru analize și evaluări. Teoretic, tehnologia de recunoaștere facială ar putea fi considerată un pas imens pentru îmbunătățirea securității, necesitând mult mai puțin timp decât metodele vechi de verificare. Cu toate acestea, îngrijorările legate de vulnerabilitate nu sunt nefondate și chiar dacă că s-au făcut promisiuni că pozele fiecărei persoane care nu se află sub nici un fel de investigație vor fi șterse, opinia publică are încă o grămadă de dubii legate de program.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.