Dronele malefice între ficțiune și realitate

0
582

La prima vedere drona pare doar o jucărie mai sofisticată. Cu ajutorul ei ai posibilitatea de a-ți mări momentele distractive ale vieții, acestea fiind tot mai rare în rutina zilnică ce ne cuprinde cu sau fără voia noastră.

Fotografie sau scurt clip video, orice instantaneu surprins de camera dronei este special datorită capacității acesteia de a observa din zbor tot ce se petrece la nivelul nostru vizual. Si trebuie să recunosc că de sus, orice imagine pare mai interesantă.

Nu de mult am vizionat un clip video în care Bucureștiul era filmat dintr-o dronă. Pur și simplu nu-mi venea să cred ceea ce vedeam, parcă era alt oraș. Nu mai vedeam fumul țevilor de eșapament, praful și fețele resemnate ale trecătorilor de pe trotuarele insalubre.

2

De sus se vedea cu totul altfel, parcă erau mai multe spații verzi, aerul mai curat, traficul mai aerisit, clădirile mai interesante, panourile publicitare mai atrăgătoare și oamenii mai fericiți. Nu știu, poate pentru că nu le puteai vedea fețele de aproape.

Ce să mai vorbim, drona pare a deveni un must-have al oricărui pasionat de fotografie iar dacă am face un sondaj de opinie nu cred că ar exista cineva care să refuze un cadou  constând într-o dronă.

Jordan Rubin, scriitor, actor și regizor cunoscut în Statele Unite atrage însă atenția asupra celeilalte fețe a monedei privind drona. Acesta abordează și capabilitățile malefice ale unui astfel de dispozitiv.

Si chiar dacă e pură ficțiune, nu pot să nu menționez evenimente nedorite ce s-au întâmplat în ultima vreme în care drona a fost protagonistă. Mai întâi a fost prima vandalizare a unui panou publicitar uriaș, realizată de artistul graffiti Katsu cu ajutorul unui spray cu vopsea atașat unei drone.

3

N-a trecut prea mult timp de atunci și celebrul cântăreț Enrique Iglesias a suferit un accident la degetele mâinii în momentul când în timpul unui spectacol a vrut să prindă o dronă aflată în zbor.

4

Iată cum drona poate deveni un instrument malefic cu sau fără voia celor care o manevrează. Ce s-ar întâmpla însă cu o dronă inteligentă care a avansat la nivelul conștiinței ”pentru sine”? In loc de răspuns, vă las să vizionați trailer-ul filmului ”The Drone” al regizorului Rubin, în care o dronă parcă preia misiunea Terminatorului  din celebra serie SF.

https://www.youtube.com/watch?v=O1Hhvdpvp5o

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.